Sivut

maanantai 18. huhtikuuta 2016

Ysiluokkalaiset vierailivat eduskunnassa

Viime viikon perjantaina kolmella koulumme ysiluokkalaisella, minulla Sofialla, Nastalla ja Jimillä, oli hieman tavallisesta poikkeava koulupäivä. Me emme nimittäin menneetkään kouluun, vaan suuntasimme kulkumme kohti Pikkuparlamenttia, jossa eduskunta toimii väliaikaisesti. Olimme menossa Nuorten parlamenttiin!Jimi, Sofia ja Nasta keskustelemassa kansanedustaja Paula Risikon kanssa.

Nuorten parlamentti on kahden vuoden välein järjestettävä tapahtuma, jossa nuoret ympäri Suomea tulevat eduskuntaan yhden päivän ajaksi keskustelemaan Suomen politiikasta. Tapahtuma on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1998, eli se on melkein 20 vuotta vanha perinne. Nuorten parlamentti huipentuu eduskunnassa järjestettävään täysistuntoon, jossa nuoret saavat kysyä Suomen hallitukselta ajankohtaisista asioista.Päivämme alkoi aamiaisella Pikkuparlamentissa. Sen jälkeen me oppilasedustajat, Sofia ja Nasta, siirryimme Sibelius-Akatemiaan täysistuntosaliin, missä alkoivat täysistunnon harjoitukset. Harjoituksissa käytiin läpi käytännön asiat ja istuntosalin käyttäytymisetiketti. Harjoitusten jälkeen alkoi keskustelu nuorten hyvinvoinnin ja viihtyvyyden tekijöistä. Keskustelua johti Paula Risikko.Eduskunnan puhemies Lohela.
Täysistunto alkoi klo 12. Paikalla olivat pääministeri Juha Sipilä ja ministerit Timo Soini, Anu Vehviläinen, Juha Rehula, Petteri Orpo, Sanni Grahn-Laasonen, Kimmo Tiilikainen, Jussi Niinistö, Jari Lindström ja Hanna Mäntylä sekä eduskunnan puhemies Maria Lohela. Olimme saaneet valmistella kysymyksiä hallituksen vastattaviksi, ja täysistunnossa kysyttävistä kysymyksistä oli äänestetty verkossa. Kaikkia valittujakaan kysymyksiä ei valitettavasti ehditty esittää.Täysistunnon jälkeen siirryimme takaisin Pikkuparlamenttiin puhemiehen vastaanotolle lounaalle. Tervetuliaispuheessaan Maria Lohela kehui meitä nuoria, ja mainitsi, että käyttäydyimme istuntosalissa paremmin kuin kansanedustajat ja että puheenvuoromme ja kysymyksemme olivat napakoita. Lounas oli herkullinen ja monipuolinen, ja ruokailun lomassa keskustelimme muutamien kansanedustajien kanssa.

Päivä avarsi näkemyksiämme demokratiasta. Ilman median toimimista välikätenä politiikan johtohahmot tuntuivat inhimillisemmiltä, ja päivän aikana huomasi, miten paljon media kärjistää poliitikkojen mielipiteitä ja yksinkertaistaa heidän lausuntojaan.Jimi, eduskunnan puhemies Maria Lohela ja Nasta yhteiskuvassa.

Teksti: Sofia
Kuvat: Sofia, Jimi ja Meri-ope

Ei kommentteja: