Sivut

perjantai 29. huhtikuuta 2016

Seiskat tutkivat Korkeasaaren konferenssissa kosteikkojen elämää

Tiistaina 12.4. koulultamme lähti viisi seitsemäsluokkalaista Korkeasaareen koululaiskonferenssi määränpäänään. Yhteensä konferenssiin saapui kymmenestä eri koulusta oppilaita, esimerkiksi Riihimäeltä, Vantaalta ja tietysti myös täältä Aurinkolahdesta. 

Oppilaat jaettiin kuuteen eri työpajaan, jotka olivat: mosaiikki, sarjakuva, draama, kangaskassin painatus, videokuvaus ja musiikki. Pajaryhmän kanssa meni koko päivä, sillä ryhmän kanssa käytiin eläinkierroksella, syötiin lounasta ja suunniteltiin esitystä.  
Ennen lounasta biologi Aapo Salminen luennoi kosteikkojen merkityksestä, monimuotoisuudesta, tilasta, sijainnista ja kosteikkolinnuista. Olihan koko konferenssin aihe kuitenkin kosteikot ja kosteikkolinnut. 

Kosteikkojen monimuotoisuuden yhteydessä kerrottiin tietysti kosteikolla eläjistä. Tiesitkö, että Suomeen on tullut ilmastonmuutoksen myötä uusi lintu nimeltään viiksitimali? Se havaittiin ensimmäistä kertaa Suomessa vuonna 1949, mutta seuraava havainto oli vasta vuonna 1984. Viiksitimali, jota ensin kutsuttiin partatiaiseksi, on löytänyt kotinsa kosteikoilta. 


Eläinkierroksella esiteltiin erityisesti Suomessa eläviä lintuja. Kävimme esimerkiksi Borealia-talossa katselemassa komean kauluksen omaavia suokukkoja, mutta pääsimme myös Kissalaaksoon ihailemaan leijonia ja lumileopardeja. 

Loppuseminaarissa kaikki esittelivät pajoissa syntyneitä teoksia. Kommentaattoreina olivat Kymmenen uutisten Mika Tommola, nuoriso-ohjaaja Matti Pääkkönen ja Korkeasaaren oma kuraattori Ville Vepsäläinen. 


Teksti: Nasra
Kuvat: Liisa-ope
 
 
 
 
 

maanantai 25. huhtikuuta 2016

Kansanedustajat vastasivat ajankohtaisiin kysymyksiin

Nuorten parlamentissa pidettiin täysistunnon lisäksi ajankohtaiskeskustelu "Poliitikko nonstop" toimittajaoppilaille. Se koostui heidän lisäkseen neljästä kansanedustajasta: Perussuomalaisten Simo Elosta, Vasemmistoliiton Li Anderssonista, Keskustan Katri Kulmunista sekä Vihreiden Ozan Yanarista. Paneelin puheenjohtaja jakoi toimittajaoppilaille puheenvuoroja, jolloin he saivat esittää panelisteille laatimiaan kysymyksiä ja kirjoittaa muistiinpanoja.
 "kouludemokratiaa pitäisi muuttaa
kaikille avoimeksi"


Poliitikko nonstop alkoi kysymyksellä: "Miten nuoria saisi osallistumaan paremmin politiikkaan?" Li Anderssonin mielestä kouludemokratiaa pitäisi muuttaa kaikille avoimeksi. Hän oli myös huolissaan nuorten kahtiajakautumisesta liittyen vaikuttamiseen. Perussuomalaisten kansanedustaja pohti taas sitä, pystyvätkö puolueet ja kansanedustajat tuomaan omat aatteensa ja toimintamallinsa tarpeeksi selkeästi esille nuorille. Ozan Yanar tokaisi panelisteille humoristisesti, ettei nuorten tarvitse olla 50-vuotiaita, että heidät otettaisiin vakavasti.




Hallituksen tekemät koulutusleikkaukset ovat puhuttaneet paljon viime aikoina. Eräs toimittajaoppilas kysyikin panelisteilta, miten leikkaukset vaikuttavat nuorten tulevaisuuten.Tässä kysymyksessä tuli hyvin esille, että puolet panelisteista kuuluivat hallituspuolueisiin, kun taas puolet olivat oppositiopuolueista: Ozan Yanar vertasi koulutusleikkauksia jalkaan ampumiseksi ja Li Andersson sanoi suoraan, että leikkaukset ovat nuorten arjesta leikkaamista. Simon Elo puolusteli leikkauksia. Hänen mielestään leikkaukset olivat välttämättömiä Suomen korkean velan takia. Tähän Katri Kulmuni totesi vielä, että koulutus ja sote-palvelut ovat suurimmat menoerät Suomelle.




Kansanedustajilta kysyttiin myös, kuinka ehkäistä nuorten tekemiä epäonnistuneita alavalintoja. Kansanedustajat olivat yhtä mieltä opinto-ohjauksen tärkeydestä. Panelisti Andersson näki erityisen tärkeänä panostuskohteena ammattikoulujen opinto-ohjauksen, sillä siellä keskeytyksiä tapahtuu kaikkein eniten.
"ei nuorten tarvitse olla 50-vuotiaita,
että heidät otettaisiin vakavasti"


Ajankohtaiskeskustelun ja täysistunnon jälkeen parlamenttipäivän osallistuja saivat vapaasti käydä haastattelemassa ministereitä ja muita kansanedustajia. Toimittajaoppilaamme Jimi tavoitti muutamia kansanedustajia. Kilpailukykysopimus on laajasti uutisoitu aihe, ja Jimi kysyi Katri Kulmunin ja Paavo Arhinmäen mielipidettä asiaan. Kulmuni oli myönteisellä kannalla ja totesi sopimuksen olevan yritysten avain helpompaan kilpailuun kansainvälisesti. Arhinmäki taas oli skeptinen sopimuksen luvatuista hyödyistä. Hän kyseenalaisti mm. sen, että miten kilpailukykysopimuksen kautta voidaan luvata uusia työpaikkoja.


Toimittajaoppilaamme keskusteli Simon Elon kanssa maahanmuutosta. Aiheina olivat pakolaisten sijoittaminen, Turkin kanssa tehty palautussopimus ja keille myönnetään turvapaikka. Elon mielestä olisi järkevää perustaa Pohjois-Afrikkaan pakolaisleirejä, sillä siellä henkilökohtainen päiväkulu on monta kertaa pienempi kuin Euroopassa. Elo oli tyytyväinen Turkin kanssa tehtyyn sopimukseen.

Teksti: Sofia ja Jimi
Haastattelut: Jimi
Kuvat: Jimi


torstai 21. huhtikuuta 2016

Lentopallo-ottelu

Perjantaina 15.4. koulumme yhdeksäsluokkalaiset ottelivat opettajia vastaan lentopallossa koulun liikuntasalissa. Liikuntasali oli tupaten täynnä peliä seuraavia oppilaita. Kannustushuudot raikuivat salissa, ja katsomoissa heilui kannustuskylttejä. Opettajilla taisi olla jonkinlaiset naamiaiset, sillä heillä oli veikeitä asuja.


Tässä on oppilaiden tekemiä kannustuskylttejä.



Onnittelut ottelun voittaneille opettajille! :)



Teksti: Okko

Kuvat: Jade
Swag.

maanantai 18. huhtikuuta 2016

Ysiluokkalaiset vierailivat eduskunnassa

Viime viikon perjantaina kolmella koulumme ysiluokkalaisella, minulla Sofialla, Nastalla ja Jimillä, oli hieman tavallisesta poikkeava koulupäivä. Me emme nimittäin menneetkään kouluun, vaan suuntasimme kulkumme kohti Pikkuparlamenttia, jossa eduskunta toimii väliaikaisesti. Olimme menossa Nuorten parlamenttiin!



Jimi, Sofia ja Nasta keskustelemassa kansanedustaja Paula Risikon kanssa.

Nuorten parlamentti on kahden vuoden välein järjestettävä tapahtuma, jossa nuoret ympäri Suomea tulevat eduskuntaan yhden päivän ajaksi keskustelemaan Suomen politiikasta. Tapahtuma on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1998, eli se on melkein 20 vuotta vanha perinne. Nuorten parlamentti huipentuu eduskunnassa järjestettävään täysistuntoon, jossa nuoret saavat kysyä Suomen hallitukselta ajankohtaisista asioista.



Päivämme alkoi aamiaisella Pikkuparlamentissa. Sen jälkeen me oppilasedustajat, Sofia ja Nasta, siirryimme Sibelius-Akatemiaan täysistuntosaliin, missä alkoivat täysistunnon harjoitukset. Harjoituksissa käytiin läpi käytännön asiat ja istuntosalin käyttäytymisetiketti. Harjoitusten jälkeen alkoi keskustelu nuorten hyvinvoinnin ja viihtyvyyden tekijöistä. Keskustelua johti Paula Risikko.



Eduskunnan puhemies Lohela.
Täysistunto alkoi klo 12. Paikalla olivat pääministeri Juha Sipilä ja ministerit Timo Soini, Anu Vehviläinen, Juha Rehula, Petteri Orpo, Sanni Grahn-Laasonen, Kimmo Tiilikainen, Jussi Niinistö, Jari Lindström ja Hanna Mäntylä sekä eduskunnan puhemies Maria Lohela. Olimme saaneet valmistella kysymyksiä hallituksen vastattaviksi, ja täysistunnossa kysyttävistä kysymyksistä oli äänestetty verkossa. Kaikkia valittujakaan kysymyksiä ei valitettavasti ehditty esittää.



Täysistunnon jälkeen siirryimme takaisin Pikkuparlamenttiin puhemiehen vastaanotolle lounaalle. Tervetuliaispuheessaan Maria Lohela kehui meitä nuoria, ja mainitsi, että käyttäydyimme istuntosalissa paremmin kuin kansanedustajat ja että puheenvuoromme ja kysymyksemme olivat napakoita. Lounas oli herkullinen ja monipuolinen, ja ruokailun lomassa keskustelimme muutamien kansanedustajien kanssa.





Päivä avarsi näkemyksiämme demokratiasta. Ilman median toimimista välikätenä politiikan johtohahmot tuntuivat inhimillisemmiltä, ja päivän aikana huomasi, miten paljon media kärjistää poliitikkojen mielipiteitä ja yksinkertaistaa heidän lausuntojaan.



Jimi, eduskunnan puhemies Maria Lohela ja Nasta yhteiskuvassa.

Teksti: Sofia
Kuvat: Sofia, Jimi ja Meri-ope

7. luokkien teknopäivä

Viime viikon maanantaina 11.4. vietettiin seitsemäsluokkalaisten teknopäivää. Teknopäivän teemana oli huvipuisto ja tehtävänä oli rakentaa jonkinlainen huvipuistolaite.












Kuvat: Henna ja Maritta (opet)
Teksti: Pihla ja Maria



maanantai 11. huhtikuuta 2016

Kulkuneuvot olivat ysien hitti!

Perjantaina koulumme kaikki ysit viettivät yhteistä teknorakennuspäivää. Rakentelulle ei annettu mitään erityistä teemaa, vaan oppilaat saivat itse etukäteen suunnitella omat työnsä.


Ehdottomasti suosituimpia rakennelmia tänä vuonna olivat erilaiset autot, mutta mukaan mahtui myös kaikenlaista aina surisevasta ötökästä katapulttiin.

Rakenteluun yseillä oli aikaa yli neljä tuntia. Päivän päätteeksi kaikki kokoontuivat yhdessä Aurinkokoulun sydämeen esittelemään töitään.


















Teksti: Jimi
Kuvat: Maritta-ope ja Henna-ope

maanantai 4. huhtikuuta 2016

Ilmiöopetus käynnistyi alakoulussa

Tällä ja ensi viikolla koulumme alakoululaiset viettävät ilmiöjaksoa. Tunneilla oppilaat työskentelevät heitä kiinostavien kysymysten äärellä.

Ilmiöksi tälle pariviikkoiselle jaksolle on valittu ihminen, ja siitä he ovat saneet valita itseään askarruttavan kysymyksen. Tavoitteena on saada uutta tietoa ja luoda ryhmäläisten kanssa projektityö.

Tässä muutamia esimerkkejä ryhmien tutkimuskohteista: unet, aivot, pelot ja telepatia. Odotamme innolla, minkälaisia tuloksia oppilaat löytävät.

Tsemppiä ilmiöprojekteihin!

Teksti: Maria ja Pihla