Sivut

keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Kiinalainen ruokakulttuuri

Astuimme kiinalaisen ruoan tuoksuiseen kotitaluosluokkaan. 9.-luokkalaiset olivat keskittyneet eksoottisen aterian valmistukseen.

Tarkkailimme oppilaiden työskentelyä ja saimme haastateltavaksi muutaman oppilaan. He kertoivat meille kiinalaisesta ruokakulttuurista.

Marco kertoi meille, että ruokailu on kiinalaisille tärkeä hetki. Ruoan valmistukseen panostetaan ja suku kokoontuu illalla nauttimaan yhteisestä ateriasta. Kiinassa syödään paljon sianlihaa, jota nautitaan yleensä joko riisin tai nuudelin kanssa. Ruoan paistaminen pannulla on yleistä ja esimekiksi kasvikset ovat aina kypsennettyjä. Aterian kanssa juodaan usein teetä tai kuumaa vettä. Maitoa ei suosita, sillä sen katsotaan olevan epähygieenistä. Ruokailemiseen käytetään puikkoja tai lusikkaa, sillä haarukka ja veitsi nähdään aseina. Kiinalaiset eivät yleensä syö jälkiruokia. Hedelmät ja riisivalmisteiset leivät eli nyytit toimivat välipaloina. Marcon perhe syö kiinalaisen aterian kolme kertaa viikossa, ja hänen suosikkinsa ovat nuudeliruoat.

9. luokkalaisten ménu:
- hapanimelä wok
- keitetty riisi kiinalaiseen tapaan
- friteeratut banaanit&jäätelö


Hapanilmelä porsas

Ainekset:

  •  250-300g porsaan sisä- tai ulkofileetä
  • 1 sipuli
  • 1 pieni (vihereä) paprika
  • pala kurkkua
  • 2 viipaletta säilöttyä ananasta
Paistamiseen:
  • ölyä
Hapanimelä kastike:
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 1 rkl fariinisokeria
  • ripaus suolaa
  • 1-2 tl valkoviinietikkaa
  • 1 murskattu valkosipulinkynsi
  • 1 tl inkivääriä
  • ½ dl tomaattiketsuppia
  • ½ dl ananasmehua
  • 2 dl kanalientä tiiviisteestä
Valmistus:

1. Poista lihasta kalvo ja leikkaa liha hyvin ohuiksi viipaleiksi ja sitten poikkisyin suikaleiksi. Paloittele sipuli, paprika ja kurkku ohuiksi suikaileiksi, ananas pieniksi paloiksi.
2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään pienessä kulhossa.
3. Ruskista lihasuikaleita vokissa tai paistinpannussa ja siirrä ne lautaselle odottamaan. Lisää vähän öljyä pannuun ja kuullota siinä sipuli, paprika, kurkku ja ananas kovalla lämmöllä koko ajan käännellen.
4. Siirrä lihapalat kasvisten joukkoon. Tarkista, että maissitärkkelys on kastikkeessa tasaisesti ja lisää kastike pannuun. Sekoita ruokaa edelleen hyvällä lämmöllä 3-4 minuuttia.
5. Vie ruoka kuumana pöytään ja tarjoa lisänä keitettyä riisiä.

Keitetty riisi kiinalaiseen tapaan

2 dl riisiä
4½ dl kylmää vettä

Valmistus:

1. Pane riisi kattilaan ja pese sitä kädellä sekoittaen ja vettä vaihtaen niin kauan, että vesi on kirkasta.
2. Mittaa kattilaan riisin päälle 4½ dl kylmää vettä ja kuumenna riisi kiehuvaksi. Sekoita puuhaarukalla ja pane tiivis kansi kattilan päälle.
3. Kytke lämpö pois ja anna riisin hautua kypsäksi kantta nostamatta.
4. Riisi on valmista 15-20 minuutin kuluttua. Aukaise kansi juuri ennen kun panet sen tarjoilukulhoon, jotta se on höyryävään kuumaa pöytään viedessä.

Teksti: Pihla ja Maria
Haastateltavat: Marco, Eero ja Andre
Kuva: Pihla ja Janika


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.