Sivut

torstai 2. huhtikuuta 2015

Pääsiäisperinteet ja -herkut Aurinkokoulun tapaan

Mikä on pääsiäinen? Sana pääsiäinen tarkoittaa pääsemistä paastosta, eli laskiaisesta alkanut paaston aika loppuu pääsiäispäivänä. Pääsiäinen on vanhin kirkollinen juhla. Sitä vietetään Jeesuksen kärsimyksen ja ylösnousemuksen muistoksi.

Paaston jälkeen päästään herkuttelemaan pääsiäisruokia. Suomeenkin on kehittynyt oma pääsiäisruokaperinne, vaikka pääsiäinen sattuikin vuodenaikaan, jolloin luonto ei ole runsaimmillaan ja entisaikaan varastot olivat vähissä. Perinteisiä ruokia ovat lammaspaisti, uunijuustot ja rieskat. Nykyään pääsiäisenä tarjotaan usein kana- ja broileriruokia, lammaspaistia tai arkea juhlallisempaa kalaruokaa. 

Yhdeksäsluokkalaisten juhlakattaus.
Jälkiruokapöydässä herkutellaan mämmillä, pashalla ja rahkavalmisteisilla leivonnaisilla. Mämmi on ehkä tunnetuin pääsiäisruokamme. Mämmi on kotoisin Lounais-Suomesta. Katolisena keskiaikana se oli yksi paastonajan ruoka. Mämmi valmistetaan rukiista ja maltaista. Mämmin kaveriksi sopii maito, kerma tai kermavaahto. Sitä voi makeuttaa myös vaniljasokerilla, tai sekoittaa sen joukkoon appelsiinimarmeladia.

Pääsiäisherkkumme pasha on aloittanut perinteensä Karjalasta. Se tehdään rahkasta, munista ja kermasta. Pashan kanssa syödään usein kulitsaa, venäläistä vehnäleipää. Pääsiäispöytä koristellaan usein pikkutipuilla ja perinteisesti tuoreilla koivun- ja pajunoksilla.
 

Wolaa!

Pääsiäispäivää edeltävänä sunnuntaina vietetään palmusunnuntaita, jolloin pajunoksat ovat merkittävässä roolissa. Itä-Suomessa lapset keräsivät ja koristelivat pajunoksia. Sitten he menivät virpomaan napureilleen lausuen: Virpoi, varpoi vitsat käyvät, tulevaks vuueks, tuoreeks, terveeks. Viikoks velaks, vuueks vapaaks, sinulle vitsat, minulle palkka!

Nykyäänkin palmusunnuntaina näkee pikku noitia kiertelemässä naapurilta toiselle värikkäät vitsat heiluen. Virpojilla on jo tällöin mukana kori, johon he keräävät saamansa palkkiot, suklaamunat, makeiset, rahan ym. Tämä poikkeaa siis perinteisestä tavasta hakea virpomispalkkio vasta viikon kuluttua pääsiäispäivänä.

KOTITALOUSTUNTIEN PÄÄSIÄISMENUT
Koulumme seitsemäs- ja yhdeksäsluokkalaiset pääsivät pääsiäisen tunnelmiin, kun he kotitaloustunneillaan valmistivat herkulliset pääsiäisateriat.

Seitsemäsluokkalaisten pääsiäismenu:
Broilerivuoka, kurkkumelonisalaatti, appelsiiniaurinko

Broilerivuoka

200 g broileripaloja

Mausteseos:
2 rkl soijakastiketta  
1 tl sokeria
1 tl currya
1 tl paprikajauhetta

Lisäksi tarvitaan:
1½ dl puuroutumatonta riisiä
3 dl lihalientä
2-3 dl pakastevihanneksia

Valmistus:
1. Sekoita mausteseoksen aineet. Nosta broileripalat uuninkestävälle vadille ja voitele ne mausteseoksella.
2. Pane riisit broileripalojen väleihin ja kaada lihaliemi riisien päälle.
3. Kypsennä ruokaa 255 asteessa uunin keskitasossa 35 minuuttia. Lisää tarvittaessa lihalientä. Lisää pakastevihannekset ruoan pinnalle ja jatka kypsentämistä 10 minuuttia.


Seitsemäsluokkalaisten juhlakattaus.
Yhdeksäsluokkalaisten pääsiäismenu:
Gratinoitu broilerivuoka ja kurkumariisi, pääsiäissalaatti, pehmeä appelsiinipasha

Pehmeä appelsiinipasha
Pehmeä appelsiinipasha.

1 tlk (250 g) maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
3 rkl appelsiinimehua
1 rkl appelsiinimarmeladia
(1 rkl mantelirouhetta)


Valmistus:
1. Vaahdota kerma ilmavaksi vaahdoksi.
2. Yhdistä kaikki aineet kermavaahdon joukkoon puuhaarukalla sekoittaen.
3. Jaa jälkiruoka annosmaljoihin.
4. Koristele annokset esim. appelsiinikuutioilla ja suklaalastuilla.
5. Anna maljojen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.



Tästä saatte vinkkejä pääsiäispöytiinne.

Toimitus toivottaa kaikille hyvää ja herkullista pääsiäistä! :)


Teksti: Pihla
Ruokaohjeet: Marjo-ope
Kuvat: Emmi, Maria, Janika ja Pihla