Paaston jälkeen päästään herkuttelemaan pääsiäisruokia. Suomeenkin on kehittynyt oma pääsiäisruokaperinne, vaikka pääsiäinen sattuikin vuodenaikaan, jolloin luonto ei ole runsaimmillaan ja entisaikaan varastot olivat vähissä. Perinteisiä ruokia ovat lammaspaisti, uunijuustot ja rieskat. Nykyään pääsiäisenä tarjotaan usein kana- ja broileriruokia, lammaspaistia tai arkea juhlallisempaa kalaruokaa.
Yhdeksäsluokkalaisten juhlakattaus. |
Pääsiäisherkkumme pasha on aloittanut perinteensä Karjalasta. Se tehdään rahkasta, munista ja kermasta. Pashan kanssa syödään usein kulitsaa, venäläistä vehnäleipää. Pääsiäispöytä koristellaan usein pikkutipuilla ja perinteisesti tuoreilla koivun- ja pajunoksilla.
Wolaa! |
Pääsiäispäivää edeltävänä sunnuntaina vietetään palmusunnuntaita, jolloin pajunoksat ovat merkittävässä roolissa. Itä-Suomessa lapset keräsivät ja koristelivat pajunoksia. Sitten he menivät virpomaan napureilleen lausuen: Virpoi, varpoi vitsat käyvät, tulevaks vuueks, tuoreeks, terveeks. Viikoks velaks, vuueks vapaaks, sinulle vitsat, minulle palkka!
Nykyäänkin palmusunnuntaina näkee pikku noitia kiertelemässä naapurilta toiselle värikkäät vitsat heiluen. Virpojilla on jo tällöin mukana kori, johon he keräävät saamansa palkkiot, suklaamunat, makeiset, rahan ym. Tämä poikkeaa siis perinteisestä tavasta hakea virpomispalkkio vasta viikon kuluttua pääsiäispäivänä.
KOTITALOUSTUNTIEN PÄÄSIÄISMENUT
Koulumme seitsemäs- ja yhdeksäsluokkalaiset pääsivät pääsiäisen tunnelmiin, kun he kotitaloustunneillaan valmistivat herkulliset pääsiäisateriat.
Seitsemäsluokkalaisten pääsiäismenu:
Broilerivuoka, kurkkumelonisalaatti, appelsiiniaurinko
Broilerivuoka
200 g broileripaloja
Mausteseos:
2 rkl soijakastiketta
1 tl sokeria
1 tl currya
1 tl paprikajauhetta
Lisäksi tarvitaan:
1½ dl puuroutumatonta riisiä
3 dl lihalientä
2-3 dl pakastevihanneksia
Valmistus:
1. Sekoita mausteseoksen aineet. Nosta broileripalat uuninkestävälle vadille ja voitele ne mausteseoksella.
2. Pane riisit broileripalojen väleihin ja kaada lihaliemi riisien päälle.
3. Kypsennä ruokaa 255 asteessa uunin keskitasossa 35 minuuttia. Lisää tarvittaessa lihalientä. Lisää pakastevihannekset ruoan pinnalle ja jatka kypsentämistä 10 minuuttia.
Seitsemäsluokkalaisten juhlakattaus. |
Gratinoitu broilerivuoka ja kurkumariisi, pääsiäissalaatti, pehmeä appelsiinipasha
Pehmeä appelsiinipasha
Pehmeä appelsiinipasha. |
1 tlk (250 g) maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
3 rkl appelsiinimehua
1 rkl appelsiinimarmeladia
(1 rkl mantelirouhetta)
Valmistus:
1. Vaahdota kerma ilmavaksi vaahdoksi.
2. Yhdistä kaikki aineet kermavaahdon joukkoon puuhaarukalla sekoittaen.
3. Jaa jälkiruoka annosmaljoihin.
4. Koristele annokset esim. appelsiinikuutioilla ja suklaalastuilla.
5. Anna maljojen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.
Tästä saatte vinkkejä pääsiäispöytiinne.
Toimitus toivottaa kaikille hyvää ja herkullista pääsiäistä! :)
Teksti: Pihla
Ruokaohjeet: Marjo-ope
Kuvat: Emmi, Maria, Janika ja Pihla