Sivut

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Vapun ruokaperinteitä

Vappua vietetään monesta syystä. Sitä vietetään kevään loppupulen juhlana ja työväen juhlana. Suomessa vappua vieteään myös ylioppilaiden karnevaalijuhlana. Vuodesta 1979 alkaen vappua on liputettu suomalaisen työn päivänä.

Vappu on taas herkuttelun aikaa. Ensimmäisenä tulevat varmasti mieleen munkit, sima, vappupallot ja serpentiini. Ne tuovatkin vappuista tunnelmaa.

Munkit tehdään pullataikinasta ja paiseteaan kuumassa ölyssä. Valmiit munkit pyöritellään sokerissa ja sitten ne ovatkin valmiita tarjottavaksi siman kera.

Sima on perinteinen vappujuoma, joka tunnetaan laajalti Euroopassa. Skandinaviassa simalla on pitkät perinteet. Suomalainen sima ei ole kuitenkaan perinteistä hunajajuomaa, vaan siihen saadaan maku sitrushedelmistä. Juomaan lisätään hiivaa ja se laitetaan käymään, jolloin siihen muodostuu alkoholia.

Vapputarjoiluun kuuluu ehdottomnasti myös tippaleivät, rosetit ja perunasalaatti.

Tippaleipä on vapun ruokaperinteisiin kuuluva, perinteinen, makea leivonnainen. Se sai syntynsä Suomessa 1700-luvulla säätyläiskodeissa.
Tippaleivän sukulainen eli sitä vastaava leivonnainen tunnetaan Itävallassa ja Etelä-Saksassa nimellä Strauben sekä Yhdysvalloissa nimellä funnel cake.
Tippaleipä valmistetaan käyttäen maitoa, vehnäjauhoja, kananmunia, sokeria, sitruunan kuorta, suolaa sekä muita mausteita. Taikina pursotetaan ohuena nauhana kuumassa öljyssä lepäävään pyöreään muottiin. Taikina kypsyy öljyssä ja valmiit tippaleivät ongitaan reikäkauhalla. Ylimääräinen rasva liuotetaan pois ja päälle ripotellaan tomusokeria. Tippaleipä tarjoillaan usein siman kanssa.


Suomessa tunnetaan myös rosetti, tippaleivän tapainen, rapea ja hento vappuherkku. Niiden suosio ei tosin ole yhtä kova, sillä niiden valmistus vie aikaa ja vaatii erityisen rosettiraudan. Niitä ei myöskään myydä kaupoissa, toisin kuin tippaleipiä. Rosetin nimi tulee niiden ruusumaista jäljittelevästä kuviosta. Roseteista on tullut viime aikoina eri muotoja, kuten perhoskuvio.

Kylmä perunasalaatti valmistetaan perunoista, sipulista ja maustekurkusta. Mukana on joko majoneesia tai öljypohjaista kastiketta.

Silliruoatkin ovat olleet vappuna suosittuja.

Seuraavaksi vappuruokien ohjeita Aurinkokoulun tapaan.

Sima

1-2 sitruunaa
3dl sokeria
3dl fariinisokeria
4l vettä
1 maustemitta kuivahiivaa TAI 1/8tl hiivaa
1 dl rusinoita
1. Pese sitruuna ja kuori perunankuorimaveitsellä. Poista valkoinen osa ja leikkaa sitruuna ohuiksi viipaleiksi.
2. Pane sokeri ja sitruunan kuoret ja viipaleet 5 litran vetoiseen astiaan.
3. Kiehauta puolet vedestä. Kaada vesi astiaan sokerin ja sitruunan päälle. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Lisää loput vedestä.
4. Liota hiiva kahvikupilliseen kädenlämpöistä vettä ja sekoita astiaan. Peitä astia kannella tai liinalla.
5. Anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
6. Tiputa puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja teelusikallinen sokeria kuhunkin. Siivilöi ja pullota juoma.
Säilytä pullot viileässä. Sima on valmista 2-3 päivän päästä.

Munkit

20 kpl.
2 1/2 dl maitoa
25g hiivaa
1 kananmuna
3/4 tl suolaa
2 tl kardemummaa
6-7dl vehnäjauhoja
50g margariinia TAI voita
(Täyte: Kiinteää marmeladia)
UPPOPAISTAMISEEN:
öljyä TAI kookosrasvaa.
PINNALLE
sokeria

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita puuhaarukalla. Vatkaa joukkoon muna, mausteet ja suurin osa vehnäjauhoista. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot koneella tai kädellä alustaen. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.
2. Leivo taikinasta 20 pientä pullaa. Anna niiden kohota leipomisalustalla tai leivinpaperilla.
3. Kuumenna rasva rautapadassa. Rasva on sopivan kuumaa kun pieni pala taikinaa ruskistuu minuutissa. Pane pari munkkia kerrallaan varoen kuumaan rasvaan kypsymään 5-7 minuutiksi. Käännä kerran välissä.
4. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla tai kahdella haarukalla valumaan talouspaperille. Pyörittele ne lämpiminä sokerissa, näin sokeri tarttuu paremmin.
5. Jäähdytä ja siivilöi rasva ja säilytä peitettymä seuraavaan kyttöön.
MUUNNOS: Rinkelimunkit
Valmista muutoin samoin kuin munkit, mutta muotoile niistä rinkilän muotoiset juuri ennen kypsentämistä. Tee kohonneisiin pikkupulliin reikä ja paina etusormet reiässä yhteen. Venytä taikinaa kieputtelemalla etusormia sen sisässä. Kypsennä munkkien tavoin ja pyörittele vaikkapa kanelisokeriseoksessa.

Tippaleivät

3 kananmunaa
1,5tl suolaa
2rkl sokeria
1 1/2 dl maitoa
n.3dl vehnäjauhoja
KEITTÄMISEEN
kasviöljyä
PINNALLE
tomusokeria

1. Sekoita kananmunien rakenne rikki. Lisää suola, sokeri, maito ja vehnäjauhot. Sekoita taikina sileäksi.
2. Laita osa taikinasta pursottimeen, jossa on pyöreäreikainen suutin tai muovipussiin. Leikkaa muovipussin kärjestä sensuuruinen pala, että pursotettava taikina on spagetin paksuista.
3. Kuumenna öljy kapeapohjaisessa padassa. Pursota kuumaan rasvaan ns. koekiemura, jotta näet ovatko rasvan kuumuus ja taikinan kiinteys kohdallaan. Laita padan pohjalle pieni säilyketölkki, josta on poistettu pohja ja kansi. Öljy ei saa nousta tölkin reunojen yli. Pursota taikina kiemuraiseksi keoksi tölkin sisään. Ota tölkki pois pihdeillä heti kun taikina hyytyy ja pursota uusi tippaleipä sen sisälle. Käännä tippaleipä reikakauhalla. Nosta kullanruskeaksi kypsynyt siivilään valumaan.
4. Seulo jäähtyneiden tippaleipien molemmin puolin tomusokeria.
! Uudelleenkäytä rasva.





Teksti: Janika, Pihla, Maria, Sofia
Kuvat: Sofia, Pihla, Janika, Maria
Ohjeet: Marjo-ope






maanantai 27. huhtikuuta 2015

Valokuvaaja Mikko Paartolan innostava työpaja tableteilla

Kutsuimme 7C-luokkalaisten kanssa valokuvaaja Mikko Paartolan vieraaksemme kuvataiteen oppitunnille. Mikko kertoi meille valokuvaajan ammatista ja siitä miten valokuvaus on muuttunut digitalisoitumisen myötä. Oppilaat pääsivät myös itse kuvaamaan ja tekemään kuvien jälkikäsittelyä tableteilla Mikon opastamana. Innoitukseksi katsoimme Mikon ottamia kuvia, kuulimme niiden taustoista ja keskustelimme niiden sisällöstä. Oppilaat kuvasivat koulua, etsivät mielenkiintoisia näkymiä, valoa, heijastuksia, pintoja. He saivat tehtäväksi myös ottaa kuvia, joissa on ihminen. Jokainen valitsi valokuvistaan parhaan, jota lähti jälkikäsittelemään. Kuvia rajattiin uudelleen, niiden värejä käsiteltiin ja niihin lisättiin mieleisiä kuvaefektejä. Tässä työpajan tuloksena syntyneet upeat valokuvat!  
 
 
Abir

Anni

Antti

Joakim

Joonas

Joonas

Kuutti

Oliver

Onni

Roma

Roni

Veera
 
Jenny
 
Teksi: Maria-ope
 

tiistai 21. huhtikuuta 2015

NouHätä! - kilpailukuulumisia


Aurinkolahden peruskoulu osallistui tänä vuonna NouHätä-kampanjaan.
Koulussamme vierailivat maaliskuussa pelastuslaitoksen turvallisuuskouluttajat. He pitivät kaikille kahdeksansille luokille paloturvallisuusoppitunnin. He innostivat oppilaita osallistumaan palo- ja turvataitojen kilpailun alkukarsintaan, josta olisi mahdollista päästä aluekilpailuun kisaamaan pelastustaidoissa.

NouHätä-kilpailukutsu.

Koulustamme selviytyi NouHätä-kilpailun alkukarsinnasta tiukan taiston jälkeen aluekilpailuun kolmen hengen joukkue: Jere, Teme ja Tanel 8E-luokalta.

Joukkue pääsi maaliskuun lopussa pelastuslaitokselle harjoittelemaan palon sammuttamista ja erilaisia ensiaputaitoja. Tämä preppauspäivä oli todella hyödyllinen, ja siellä joukkue sai varmuutta tulevaan aluekilpailuun.


Oppilaat harjoittelevat roskispalon sammutusta preppauspäivänä.
Torstaina 16.4. olimme Laakson pelastuslaitoksen väestönsuojassa aluekilpailussa, jossa 21 joukkuetta Etelä-Suomessa kilpaili paloturvallisuuteen ja ensiaputaitoihin liittyvissä asioissa.

Aloitimme aamun kilpailupaikalla aamupalalla ja saimme kuulla kilpailun säännöt ja etenemisen. Kilpailijoita evästettiin tulevaan koitokseen sanoin: " Älä hermostu ja hätäile tositilanteessa."


Stadin brankkarit, ei vaan... Jere, Teme ja Tanel ennen kisaa.

Joukkueen piti suorittaa ensin teoriakoe ja sen jälkeen erilaisia toimintarasteja. Jokaisesta toimintarastista joukkue sai pisteet. Loppupistemäärien mukaan kaikista joukkueista valittiin yksi osallistumaan toukokuussa pidettävään loppukilpailuun Kuopioon.

Toimintarastien tehtävinä oli: sammuttaa roskis- ja rasvapalo; sammuttaa palamaan syttynyt uhri; antaa ensiapua onnettomuusuhrille, jolla oli iso ulkoinen verenvuoto kädessä; valita kotivaraan liittyviä tavaroita ja suorittaa toimintarasti palohälyttimen soidessa. Tehtävät olivat oppilaita innostavia ja haastavia. Jokaisen toimintarastin jälkeen oppilaat saivat kuulla, miten he tehtävästä suoriutuivat ja mikä olisi ollut oikea toiminta tilanteessa.

Jere, Tanel ja Teme suoriutuivat tehtävistä hienosti. Vaikka kilpailua emme voittaneetkaan, silti oli erinomainen suoritus, kun pääsimme tähän kilpailuun mukaan.  Näitä taitoja todellakin tarvitsee elämässä, joten NouHätä-päivä oli elämää varten :)

- Marjo-ope

torstai 16. huhtikuuta 2015

Seiskat rakensivat huvipuistolaitteita teknopäivänä


Maanantaina 2.3. oli Aurinkolahden peruskoulussa seitsemäsluokkalaisten teknologiapäivä. Teemana oli huvipuistolaitteet, ja oppilaat olivat jo aikaisempina viikkoina 3-5 hengen ryhmissä suunnitelleet laitteensa rakennusmateriaaleja myöten.
Koulupäivä alkoi kaikilla yhdeksältä, ja työskentelyaikaa oli viisi tuntia. Käytössä oli huimasti eri materiaaleja pahvirullista kuminauhoihin, ja työskentelytiloja oli useita. Auttamassa oli mm. kuvataiteen-, käsityön-, fysiikan- ja tietotekniikanopettajia.
Päivän jälkeen ryhmät esittelivät laitteensa koulun sydämessä muille ryhmille ja opettajille, minkä jälkeen ne vietiin arvioitaviksi.



Vuoristoradan alku.

Katapultti.
Melkein valmis vuoristorata.

Kesken oleva karuselli.

Keinu testissä.
Teksti: Ida, Oliver
Kuvat: Maria A.

keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Unicef-kävely, 11.4.

Lauantaina 11.4. järjestettiin jälleen jo perinteeksi muodotunut Unicef-kävely aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Alkujaan Hollannista kotoisin olevaa kävelyä on järjestetty Suomessa jo vuodesta 1998 lähtien. Viime vuonna siihen osallistui peräti yli 200 000 suomalaista koululaista.

Kuten aikaisempina vuosina, oppilaat hankkivat sponsoreita lähipiiristään, tai mikseivät vaikkapa ihan yrityksiltäkin. Kävelypäivänä oppilas sai jaettuun kävelypassiin tarran jokaista kävelemänsä kilometriä kohti. Kävelyn päätyttä oppilaan sponsorit sitten lahjoittavat aikaisemmin asettamansa summan jokaista liikuttua kilometriä kohti. 

Eniten liikkunut koulu voittaa Axl Smithin vierailun. Lisäksi kolme eniten liikkunutta koulua voittaa vielä Unicef-tuotepaketit. Kävelyn kautta saaduilla rahoilla Unicef on jo lahjoittanut Aasiaan esimerkiksi 2500 pulpettia, vesipisteitä yli 16 000 oppilaalle ja kouluttanut opettajia yli 30 000 alakoululaiselle. Aasiassa elää yli 20 miljoonaa lasta ja nuorta, joilla ei ole mahdollisuutta käydä koulua, joten pieninkin apu on todella tarpeen. Tässä vielä linkki edellisen vuoden Unicef-kävely-videoon.

Lukuviikko tulee!

Lukuviikko on 20.-26.4.2015 järjestettävä teemaviikko, jonka tarkoituksena on motivoida nuoria lukemaan vapaa-ajalla ja tutustumaan kirjallisuuden maailmaan.
Lukuviikon aikana koulut ja kirjastot ympäri maan pyrkivät järjestämään monia tapahtumia, jotka motivoisivat nuoria lukemaan.

Kirjan ja ruusun päivä

Kirjan ja ruusun päivää vietetään taas 23.4.2015. Päivämäärä ei ole sattuma, vaan se on valittu kahden maaailmalla vaikuttaneen kirjailijan Miquel de Cervantesin ja William Shakespearen kuolinpäivän mukaan

Idean isänä pidetään Vivente Clavel Andresia, joka vuonna 1929 ehdotti, että 7. lokakuuta, joka hänen käsityksensä mukaan oli Cervantesin syntymäpäivä, järjestettäisiin kirjallisuuden päivä. Samaisena vuonna 7.10. järjestettiin Espanjan kirjallisuuden päivä. Myöhemmin, 1930-luvulla päiväksi vakiintui 23.4.

Vuodesta 2012 alkaen Suomessa on valittu joka vuosi Kirjan ja ruusun päivän kirjailija.

Blue Rose

Toimitus toivottaa runollista kirjan ja ruusun päivää!

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

KUVAKOLLAASI YSIEN TEKNOPÄIVÄSTÄ

           







                       
 
 
 

 

Kokosi: Harry

torstai 2. huhtikuuta 2015

Pääsiäisperinteet ja -herkut Aurinkokoulun tapaan

Mikä on pääsiäinen? Sana pääsiäinen tarkoittaa pääsemistä paastosta, eli laskiaisesta alkanut paaston aika loppuu pääsiäispäivänä. Pääsiäinen on vanhin kirkollinen juhla. Sitä vietetään Jeesuksen kärsimyksen ja ylösnousemuksen muistoksi.

Paaston jälkeen päästään herkuttelemaan pääsiäisruokia. Suomeenkin on kehittynyt oma pääsiäisruokaperinne, vaikka pääsiäinen sattuikin vuodenaikaan, jolloin luonto ei ole runsaimmillaan ja entisaikaan varastot olivat vähissä. Perinteisiä ruokia ovat lammaspaisti, uunijuustot ja rieskat. Nykyään pääsiäisenä tarjotaan usein kana- ja broileriruokia, lammaspaistia tai arkea juhlallisempaa kalaruokaa. 

Yhdeksäsluokkalaisten juhlakattaus.
Jälkiruokapöydässä herkutellaan mämmillä, pashalla ja rahkavalmisteisilla leivonnaisilla. Mämmi on ehkä tunnetuin pääsiäisruokamme. Mämmi on kotoisin Lounais-Suomesta. Katolisena keskiaikana se oli yksi paastonajan ruoka. Mämmi valmistetaan rukiista ja maltaista. Mämmin kaveriksi sopii maito, kerma tai kermavaahto. Sitä voi makeuttaa myös vaniljasokerilla, tai sekoittaa sen joukkoon appelsiinimarmeladia.

Pääsiäisherkkumme pasha on aloittanut perinteensä Karjalasta. Se tehdään rahkasta, munista ja kermasta. Pashan kanssa syödään usein kulitsaa, venäläistä vehnäleipää. Pääsiäispöytä koristellaan usein pikkutipuilla ja perinteisesti tuoreilla koivun- ja pajunoksilla.
 

Wolaa!

Pääsiäispäivää edeltävänä sunnuntaina vietetään palmusunnuntaita, jolloin pajunoksat ovat merkittävässä roolissa. Itä-Suomessa lapset keräsivät ja koristelivat pajunoksia. Sitten he menivät virpomaan napureilleen lausuen: Virpoi, varpoi vitsat käyvät, tulevaks vuueks, tuoreeks, terveeks. Viikoks velaks, vuueks vapaaks, sinulle vitsat, minulle palkka!

Nykyäänkin palmusunnuntaina näkee pikku noitia kiertelemässä naapurilta toiselle värikkäät vitsat heiluen. Virpojilla on jo tällöin mukana kori, johon he keräävät saamansa palkkiot, suklaamunat, makeiset, rahan ym. Tämä poikkeaa siis perinteisestä tavasta hakea virpomispalkkio vasta viikon kuluttua pääsiäispäivänä.

KOTITALOUSTUNTIEN PÄÄSIÄISMENUT
Koulumme seitsemäs- ja yhdeksäsluokkalaiset pääsivät pääsiäisen tunnelmiin, kun he kotitaloustunneillaan valmistivat herkulliset pääsiäisateriat.

Seitsemäsluokkalaisten pääsiäismenu:
Broilerivuoka, kurkkumelonisalaatti, appelsiiniaurinko

Broilerivuoka

200 g broileripaloja

Mausteseos:
2 rkl soijakastiketta  
1 tl sokeria
1 tl currya
1 tl paprikajauhetta

Lisäksi tarvitaan:
1½ dl puuroutumatonta riisiä
3 dl lihalientä
2-3 dl pakastevihanneksia

Valmistus:
1. Sekoita mausteseoksen aineet. Nosta broileripalat uuninkestävälle vadille ja voitele ne mausteseoksella.
2. Pane riisit broileripalojen väleihin ja kaada lihaliemi riisien päälle.
3. Kypsennä ruokaa 255 asteessa uunin keskitasossa 35 minuuttia. Lisää tarvittaessa lihalientä. Lisää pakastevihannekset ruoan pinnalle ja jatka kypsentämistä 10 minuuttia.


Seitsemäsluokkalaisten juhlakattaus.
Yhdeksäsluokkalaisten pääsiäismenu:
Gratinoitu broilerivuoka ja kurkumariisi, pääsiäissalaatti, pehmeä appelsiinipasha

Pehmeä appelsiinipasha
Pehmeä appelsiinipasha.

1 tlk (250 g) maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
3 rkl appelsiinimehua
1 rkl appelsiinimarmeladia
(1 rkl mantelirouhetta)


Valmistus:
1. Vaahdota kerma ilmavaksi vaahdoksi.
2. Yhdistä kaikki aineet kermavaahdon joukkoon puuhaarukalla sekoittaen.
3. Jaa jälkiruoka annosmaljoihin.
4. Koristele annokset esim. appelsiinikuutioilla ja suklaalastuilla.
5. Anna maljojen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.



Tästä saatte vinkkejä pääsiäispöytiinne.

Toimitus toivottaa kaikille hyvää ja herkullista pääsiäistä! :)


Teksti: Pihla
Ruokaohjeet: Marjo-ope
Kuvat: Emmi, Maria, Janika ja Pihla




keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Nykytaidetta pääsiäisen ja kevään innoittamana

Seitsemäsluokkalaiset tutustuivat nykytaiteeseen kuvataiteen oppitunneilla ja toteuttivat ryhmissä oman nykytaiteen teoksensa. Nykytaiteen hengessä teosta ei toteutettu perinteisin menetelmin, esimerkiksi kynällä ja paperilla, vaan teoksen materiaalina olivat rairuoho ja multa. Jokainen ryhmä mietti oman kivan viestin, jonka halusi kertoa muille teoksen avulla. Iloista pääsiäistä kaikille!









Kuvat ja teksti: Maria-ope