Sivut

tiistai 31. maaliskuuta 2015

Kuvataiteilija Hanna Westerberg nelosten vieraana

Nelosluokkalaisten opettaja Nina päätti, ettei ota jo ollutta ja kuollutta taiteilijaa aiheeksi, kun aivan vieressä taiteilijatalossa asuu Hanna Westerberg, joka on kuvataiteilija. 
Hanna Westerberg vieraili Auringossa.
Helmikuussa Westerberg oli mukana nelosten kuvistunnilla, jonka aiheena olivat Pohjoismaat. Jokainen ryhmä valitsi oman maan, etsi tietoa siitä sekä suunnitteli ja maalasi maan. Nyt Pohjoismaita esittävä taideteos on ensimmäisen kerroksen keltaisen solun sinisellä seinällä kaikkien ihailtavana.  
Oppilaat työn teossa.
”Oli ihanaa, kun sai luoda savesta oman maailman”- Hanna Westerberg

Maaliskuun lopulla Hanna Westerberg tuli koulun sydämeen kertomaan lapsuudestaan ja urastaan taiteilijana. Esityksessään Westerberg kertoi, että jo kolmivuotiaana hän oli miettinyt värien ihmeellisyyttä ja muskarissa piirtäminen oli aina ollut kivointa. Myöhemmin Hannan äiti huomasi lapsensa olevan kiinnostunut kuvataiteesta ja ilmoitti hänet kuvataidekerhoon. 
 
Ateneumissa Hanna piti eniten kauniista, tyttömäisistä maalauksista ja esimerkiksi toivoi olevansa Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli. Annantalon perustamisen jälkeen hän liittyi siellä pidettävään grafiikka- ja kuvanveistoryhmään. ”Oli ihanaa, kun sai luoda savesta oman maailman”, Westerberg muistelee.  


Nina näyttää nelosille Westerbergin lapsuuden töitä.
Yläasteella Hanna alkoi piirtämään hiilellä ja enemmän mallista kuin mielikuvituksesta. ”Oli ihmeellistä huomata, miten käsi muuttui katseen jatkeeksi”, Westerberg pohtii. 


Mallina toimi muutaman kerran taiteilijan veljen vaimo.
Westerberg pyrki ja pääsi kuvataideakatemiaan, jossa opiskeli grafiikkaa ja kuvanveistoa. Tämän jälkeen hän lähti Italiaan, Firenzeen opiskelemaan. Kun hän palasi Suomeen, alkoi hän pitämään taidenäyttelyitä. ”Piirtäessä tekee yleensä valintoja. Voi valita, haluaako piirtää, mitä näkee”, toteaa Westerberg. 
Teksti: Siiri ja Sandra
Kuvat: Sandra

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Smokefree kannustaa yläkoululaisia savuttomiksi



Moni luokka meidän koulussamme osallistuu tänäkin vuonna Smokefree-kampanjaan. Se on tupakanvastainen kampanja ja kilpailu, johon 7. ja 8. luokat voivat osallistua. Siinä koko luokka sitoutuu olemaan puoli vuotta käyttämättä ollenkaan tupakkaa, nuuskaa tai muita tupakkatuotteita. Kilpailua on järjestetty jo 26 vuotta, ja se on levinnyt Suomesta myös noin 20 muuhun Euroopan maahan. Joka vuosi Suomessa kilpailuun osallistuu jopa 2000 luokkaa.

Kuukausittain arvotaan kannustuspalkintoja, joita meidänkin koulussamme on muutamia kertoja voitettu. Kilpailun päätyttyä savuttomien luokkien kesken arvotaan neljä rahapalkintoa: 1000 euron palkinto, kaksi 500 euron palkintoa ja yksi 250 euron palkinto.


luokkakilpailu
Neljä viidestä ei polta. Ole sinäkin yksi heistä!
Teksti: Janika ja Sofia
Kuva: Smokefree.fi

keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

NouHätä!

Helmikuussa kasiluokkalaisille järjestettiin NouHätä!-luento, jossa heille kerrottiin turvallisuusasioista. Luennolla kerrottiin myös NouHätä!-kampanjasta ja siihen liittyvästä kilpailusta. Sen tarkoituksena on lisätä tietoa paloturvallisuudesta ja oppia välttämään vaaratilanteita sekä selviytymään niistä. 

Meidän koulustamme kilpailemaan lähti kaksi joukkuetta kasiluokalta. Kilpailun alkukarsinnat järjestettiin maaliskuun 12. päivänä. Osallistujat pystyivät valmistautumaan kilpailuun NouHätä!-nettisivujen materiaalilla. Aluekilpailu on huhtikuun puolivälissä. Aluekilpailujen 22 parasta taistelevat vielä koko Suomen NouHätä!-voittajan tittelistä 7.5.

Teksti: Sofia, Pihla ja Janika

Ysien teknopäivä

9.-luokkalaisten teknopäivä vietettiin pe 27.2. Tällä kertaa opettajat eivät antaneet ohjeita vaan oppilaat toteuttivat suunnitelmiaan oman mielensä mukaan. Teknopäivänä tehtiin pieniä ja isoja luomuksia. Alla on muutama teknopäivänä otettu, ysiluokkalaisten teknotaitoja esittelevä kuva.
Mahtavalta näyttää!


Ysiluokkalaiset puuhaamassa pienois-Eiffel-tornia.


Siinäpä tyylikkään näköinen Pikachu.
                 Kontu parhaimmillaan!                     








 

Taitokisan karsinnat


Ensi viikon keskiviikona 25.3. starttaa koulussamme jokavuotinen taitokisa! 

Taitokisa aloitetaan perinteisesti karsinnoilla, jotka tukioppilaat yhdessä Anja Laaksosen ja Titta Lampelan kanssa järjestävät. Tänä vuonna teknologiakoulumme ottaa jälleen harppauksen tekniikan käytössä: nimittäin nyt kisaan voi osallistua myös videoilla! Videolla voi esittää harrastusta, jota lavalla ei voi esittää, kuten ratsastusta tai luistelua. Jos videoita tulee paljon, järjestetään niille kaksi sarjaa, mutta jos videon kokeilu ei tänä vuonna monia innosta, pidetään vain yksi sarja.

Taitokisan finaali käydään vappuaattona 30.4. koko koulun kannustaessa.

Valmis lava odottaa esiintyjiä!

tiistai 17. maaliskuuta 2015

Lisää teknotyöpajoista tulee pian...

ELÄMÄ ON TEKNOILUA!

Pupu.
Aurinkokoulun luokat 4A ja 4C tutkivat helmikuussa ilmiötä ”avoin ja suljettu virtapiiri” teknorakentelupajassa opettajien Nina ja Antti O. kanssa. Ryhmätyöskentelyn vaiheet olivat suunnittelu (piirrokset), rakentelu, koristelu ja töiden esittely.


”Sähkö on huomaamaton asia, jota ei tule miettineeksi, vaikka jokainen on päivittäin tekemisissä sähkön kanssa esimerkiksi käyttäessään kännyköitä ja valokytkimiä. Laitteet toimivat napista painamalla, mutta aina ei tule miettineeksi, mistä sähkövirta laitteisiin tulee.” –Antti O.


Luokat 4A ja 4C pitivät teknorakentelupajastaan päivänavauksen, jota aurinkokoulun yleisö seurasi kiinnostuneena. Antti sanoi, että teknorakentelussa päänvaivaa tuottivat haastavat materiaalit. Yksi ryhmien haasteista projektissa oli, miten tehdä kytkin omaan laitteeseen.

Päivänavauksen lopuksi Nina puhui yhteistyön merkityksestä. - Työpaikoilla täytyy osata työskennellä ja tehdä projekteja kiinnostuneena, hän sanoi, kun neloset esittelivät teknorakennelmiaan ja kertoivat projektin haasteista ja onnistumisista.

 ”Elämä on teknoilua!” -Nina

Maatila.


Ryhmien rakennelmia ovat mm. Vedessä liikkuva talo, jossa yksityiskohtina ovat propelli ja valo, sekä Tulevaisuuden kulkuneuvo, jonka suunnittelu oli helppoa, mutta toteuttaminen vaikeaa. Megafonissa taas summeri tuottaa äänen. Eräs ryhmä rakensi Maatilan, johon kuuluvat talo, pelto ja tuulimylly, jonka kytkimeen kiinnitettiin johto. Kun tuulimylly pyörii, taloon syttyy valo. Muita rakennelmia ovat Katettu karuselliPupu, VeneHelikopteri joka ei osaa lentää, Vesilentokone, Tulevaisuuden auto ja Helikopteri.

Rakentelu käynnissä.



Teksti: Joonas
Kuvat: Hamsa ja Kimi

Saksan tunneilla karnevaalitunnelmaa

4. luokan saksan lukijat pääsivät askartelemaan oppitunnilla Fasching-naamioita. Faschingia (meillä Suomessa laskiainen) vietetään saksankielisissä maissa helmikuussa, ja siihen liittyvät pitkät karnevaaliperinteet. Faschingin aikaan monien kaupunkien kaduilla voi nähdä toinen toistaan hienompiin naamiaisasuihin pukeutuneita lapsia ja aikuisia.


Ideointituokion jälkeen naamiot alkavat pikkuhiljaa valmistua.



4C-luokkalaisten upeat naamiot pääsivät heti testaukseen.


Teksti ja kuvat: Kati V.


perjantai 6. maaliskuuta 2015

Majojen rakentamista
 
7C-luokkalaiset rakensivat ryhmissä majoja, joiden sisälle ihmisen piti mahtua seisomaan istumaan tai makaamaan. Rakennusmateriaalina käytettiin maitokartonkia ja niittejä. Työryhmät innostuivat tekemään työn kahteen kertaan. Ensimmäisten versioiden jälkeen ryhmät keksivät uusia ratkaisuja miten majan rakenteesta saa kestävämmän. Suurimpaan majaan mahtui sisälle 9 oppilasta!
 


 
Teksti ja kuvat: Maria ope