Sivut

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Vierailu Martelassa

5A sai torstaina 8.10. vieraakseen Martelan sisustussuunnittelija Irene Koukun. Hän kertoi, mitä sisustussuunnittelija tekee ja millaisia työvälineitä heillä on käytettävissä.

Muutama viikko myöhemmin torstaina 29.10. 5A-luokka pääsi tutustumaan itse Martelan tiloihin. Martelaan saavuttuaan oppilaat kerääntyivät pieneen saliin, josta he saivat etsiä itselleen mukavan istuimen. Huoneessa oli nimittäin paljon erivärisiä, -muotoisia ja -tuntuisia tuoleja.



Irene Koukku kertoi Martelasta ja työskentelystä Martelassa. Oppilaat olivat innokkaina mukana keskustelussa. He saivat esimerkiksi tietää, että Martela on Suomen suurin sisustusliike ja sen tuotteista ollaan kiinnostuneita myös maailman toisella puolella. Yritystoiminta lähti liikkeelle vuonna 1945 perheyrityksestä.

Tässä Martelan tilassa on nykyään sata työntekijää. Suurin osa heistä saa valita päivittäin itselleen mukavan työtilan oman vakituisen tilan sijasta. Ympäri Martelaa on heidän omia erilaisia tuolejaan ja pieniä houkuttelevannäköisiä nurkkauksia. Toisissa nurkkauksissa oli normaali pöytä ja työtuoli, toisissa taas saattoi olla säkkituoleja, katollinen sohvatila tai vaikkapa värikkäillä sermeillä rajattu pieni työtila.

Myös viidesluokkalaiset pääsivät kokeilemaan näitä eri työpisteitä tehdessään omaa projektiaan. Nimittäin heidän tehtävänään oli suunnitella jokin huonekalu, joka sopisi kouluun. Saadakseen inspiraation työhönsä he kävivät aluksi esittelykierroksella Martelan tiloissa tutustuen Martelan tuotteisiin, erityisesti tuoleihin ja työtiloihin. Projekti jatkuu koulun kuvataiteen tunneilla, jolloin oppilaat pääsevät rakentamaan suunnitelmien pohjalta huonekalujen pienoismalleja.

Tytöt kokeilevat mukavannäköistä työtilaa.
Pojat tykkäävät "munatuolista".

Teksti: Pihla
Kuvat: Janika ja Pihla

9.-luokkalaisten Oktoberfest

Oktoberfestiä on vietetty Münchenissä jo vuodesta 1810. Enismmäistä juhlaa vietettiin kuninkaallisten häiden kunniaksi. Juhlasta muodostui perinne, ja sitä juhlitaan joka vuosi syyskuun ja lokakuun vaihteessa. Oktoberfestiin kuuluvat monenlaiset perinteiset saksalaiset herkut, ja parin viikon aikana ympäri Müncheniä järjestetään paljon ohjelmaa.
 
Marraskuun alussa yhdeksäsluokkalaiset saksanlukijat viettivät riemukasta Oktoberfest-juhlaa. Luokassa soi veikeä saksalainen juhlamusiikki ja hieno tarjoilu toi juhlatunnelmaa. Oli hotdog-sämpylöitä bratwurstin kera, perunasalaattia, Prezel-rinkeleitä, omenapiirakkaa ja luumuja, joten kaikki saivat syödä vatsansa täyteen. Oppilaat pääsivät maistamaan myös perinteistä hapankaalia.

Syömisen ja musiikin ohella opettajat olivat järjestäneet hauskan yllätysohjelmanumeron. Oppilaat jaettiin ryhmiin, ja kunkin tehtävänä oli sanomalehtiä ja teippiä käyttämällä askarrella jollekin ryhmäläiselle miehen juhlapuvustukseen kuuluvat Lederhoset, eli suomeksi nahkahousut. Seitsemäsluokkalaiset saivat sitten äänestää voittajan. Kisa oli hauska ja kaikilla oli hieno lopputulos.

Täältä voit sukeltaa ysiluokkalaisten juhlatunnelmaan.

Teksti: Pihla ja Maria
Kuvat: kuvausryhmä

keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Auringossa pidettiin paneeli työelämästä

Kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset kokoontuivat tiistaina 27.10. koulumme Sydämeen kuuntelemaan, kun neljä vierailijaa kertoi työelämästä ja omakohtaisista kokemuksistaan. Vierailijat olivat opettaja Mukhtar Abib, oikeustieteiden ylioppilas Aleksi Hokkanen, laborantti ja kirjailija Nura Farah sekä tietojärjestelmätestaaja Abdirizak Ali. Osa kertoi työelämän vaatimuksista erityisesti maahanmuuttajataustaisen henkilön näkökulmasta.

Mukhtar Abibilla on alkamassa 26. vuosi Suomessa. Hän muutti Suomeen ilman vanhempia tai koulutusta. Kouluttauduttuaan Mukhtar toimi tulkkina Helsingin Sosiaali- ja terveysvirastolla, jonka jälkeen hänestä tuli somalin kielen opettaja. Hän on opettanut koulussamme nyt 1,5 vuotta.

Aleksi Hokkanen kävi peruskoulun Roihuvuoressa, eikä koulu silloin oikein kiinnostanut. Lukiossa hän päätti hakea oikeustieteelliseen tiedekuntaan opiskelemaan. Ensimmäisellä kerralla ei onnistanut. Armeijan jälkeen Aleksi työskenteli K-Marketissa, ja kertoi sen opettaneen paljon työnteosta. Sitten koitti aika hakea uudestaan oikeustieteelliseen. Hän luki kymmenen viikon ajan kokopäiväisesti pääsykokeisiin, ja se tuotti tulosta. Nykyään Aleksi työskentelee avustajana asianajotoimistossa.

Nura Farah muutti perheensä kanssa Suomeen vuonna 1993. Hän oppi suomea kuvien avulla. Koulussa kiusaajat kutsuivat häntä neekeriksi. 10-luokka oli Nuran pelastus, koska kiusaajat lähtivät, ja hän sai parannettua keskiarvoaan. Lukion jälkeen hän haki labrakouluun ja pääsi sisään. Hän tutkii hullun lehmän tautia sekä lintu- ja sikainfluenssaa ja on pienen pojan äiti. Lopuksi hän sanoo: "Asiat muuttuvat paremmiksi vaikka sinua kiusattaisiin".

Abdirizak Ali kertoi, että hänen elämänsä suunta muuttui vuonna 1990. Hän lähti Somaliasta sotaa pakoon. Suomeen tullessaan hänellä ei ollut koulutusta eikä hän osannut kieltä. Abdirizak sopeutui yhteiskuntaan, opiskeli Eiran aikuislukiossa ja oli töissä Soneralla ja Saunalahdella. Hän on valmistunut diplomi-insinööriksi ja rakentaa nykyään potilasmonitoreita GE Healthcarella.
Hän toteaa vielä, että olemme onnekkaita, kun saamme opiskella. Sitten hän vielä kehottaa kaikkia: "Ottakaa itseänne niskasta kiinni ja opiskelkaa!"

Lopussa Maritta tiivistää vieraiden sanoman: "Tee paljon töitä tavotteidesi eteen, ole kunnianhimoinen ja löydä omat vahvuutesi."

Tämän jälkeen oppilaat saivat esittää kysymyksiä, ja keskustelu jatkui vielä hetken.


Teksti: Maria
Haastattelun muistiinpanot: Maria ja Sofia
Kuva: Maria