Sivut

sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Ysien retki Berliiniin

Koulumme 9D-luokka kävi 24. - 27.5. Berliinissä luokkaretkellä. Monimuotoisen Berliinin kaduilla nähtiin erilaisia ihmisiä laidasta laitaan, ja maamerkkejäkään ei unohdettu.
  
Kuva ja teksti: Armas

Toimitus toivottaa APK-blogin lukijoille 
HYVÄÄ KESÄLOMAA!

perjantai 29. toukokuuta 2015

Herkullista kesää odotellen

Huomenna pääsemme hyvin ansaitulle kesälomalle!
Tästä saatte vinkkejä kesän juhlapöytään. ;)
Ysien tekemä kinkkuvoileipäkakku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voileipäkakku

 Ainekset:

- Leipä: 400 g (9-12 palaa) paahtoleipää tai noin ½ tummaa ja vaaleaa vuokaleipää
- Kostutus: (Valitse täytteeseen sopiva kostutus.) ½ dl kalalientä, laimennettua sitruunamehua, kasvislientä, kevytkermaa tai maitoa
- Kuorrutus: juustotäyte (ohje alla) tai noin 1 dl majoneesia
- Koristeet: Leivän teemaan sopivia, esim. kalavoileipäkakkuun katkarapuja ja juustovoileipäkakkuun juustoviipaleita. Käytä korisetelussa myös vihanneksia ja yrttejä.

- Täyte (valitse kaksi):
1. Kinkkutäyte
1/4 punaista paprika
100 g palvikinkkua
½ dl kermaviiliä tai sulatejuustoa
(viher)pippuria

1. Pese ja kuutio paprika. Hienonna kinkku.
2. Sekoita kaikki aineet keskenään tasaiseksi tahnaksi.

2. Kalatäyte
150 g savukirjolohta, savupallasat tai 1 tlk säilykelohta tai tonnikalaa
50 g (½ dl) ruohosipuli-, tilli- tai pippurituorejuustoa
½ dl kermaviiliä

1. Hienonna kala.
2. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi tahnaksi.

Ysien tekemä kalavoileipäkakku.













3. Ananas-juustotäyte
50 g sinihomejuustoa
1 dl ananasmurskaa
½ dl tuorejuustoa

1. Hienonna sinihomejuusto tarvittaessa esimerkiksi syvällä lautasella haarukalla.
2. Sekoita kaikki aineet keskenään tasaiseksi tahnaksi.

4. Herkkukurkku-juustotäyte
1 dl herkkukurkkua (hienonnettua)
1 dl juutoraastetta
½ dl kermaviiliä tai sulatejuutoa

1. Hienonna herkkukurkku.
2. Sekoita kaikki aineet kekenään tasaiseksi tahnaksi.

5. Juustotäyte
100 g tuore- tai sulatejuutoa (oman teeman makuista, esim. liha tai kala)
½-1 dl kermaviiliä
(juustoraastetta)
(pippuria tai yrttimausteita)

1. Sekoita kermaviiliä tuore- tai sulatejuuton sekaan niin paljon, että saat helposti levitettävän tahnan. Varo kuitenkin, ettei tahnasta tule valuvaa. Jos näin käy, saat tahnan sidottua lisäämällä juustoraastetta.
2. Mausta halutessasi.

Vinkki! Näitä täytteitä voit käyttää myös vaikkapa tuulihattujen, ruisnappien, rieskarullien, uuniperunoiden tai leivän täytteenä.

Valmistus

1. Poista leivän kuoret. Jos käytät vuokaleipää, leikkaa leivät sahateräisellä veitsellä pituussuuntaan noin ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Tumma leipä kannattaa leikata vielä ohuemmaksi, sillä sen on rakenteeltaan tiiviimpää.
2. Kostuta leipäviipaleet voitelusiveltimellä.
3. Valmista täytteet.
4. Kokoa kakku. Levitä tasainen kerros täytettä kostutetulle leipäviipalelle reunoja myöten. Paina päälle toinen viipale ja uusi kerros täytettä. Huom. laita erilaista täytettä ja/tai leipää vuorotellen.
5. Kääri valmis kakku kosteaan voipaperiin tai muoviin. Nosta viileään ja aseta päälle kevyt paino. Anna imeytyä muutama tunti tai yön yli.
6. Valmista kuorrutus ja valitse koristeet kakun täytteiden mukaan.
7. Kuorruta kakun pinta ja reunat. Koristele.

Teksti: Pihla

Korkeasaaren kaksikyttyräiset kamelit

Retkipäivänä muutama luokka kävi Korkeasaaressa. Kuvassa 2A-luokkalaiset kameliaitauksella.
Kuva: Lassi

torstai 28. toukokuuta 2015

Pertin aikamatka nykyaikaan

Saimme tehtäväksi ilmaisutaidon tunnilla valita jonkin suullisen tai kirjallisen tehtävän ja päädyimme sarjakuvaan. Halusimme tehdä sarjakuvasta scifi-teemaisen.

Päätöksen jälkeen aloitimme projektimme suunnittelun A4-paperille.

Tässä valmis sarjakuva. Sen voi käydä katsomassa äidinkielen luokassa (112).
Sijoitimme sarjakuvan antiikin Roomaan. Lyhyesti sanottuna sarjakuvassa päähenkilö Pertti aikamatkaa nykymaailmaan ja jää auton alle. 
 
Suunnittelun jälkeen aloimme piirtämään ruutuja ja henkilöitä. Ruutujen kuvitukseen käytimme eri välineitä, kuten vesivärejä, kiinanmustetta, tusseja ja puuvärejä.

Lopuksi leikkasimme reunoja, sillä paperi oli liian suuri.

Teksti ja kuvat: Emmi ja Linnea

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Ysien joukkue voitti kevään klassikko-ottelun

Ysien ja opettajien välinen fudisottelu pelattiin tänään kesäisen aurinkoisessa säässä Kanavan koulun kentällä. Ottelun tulos ei jätä jossiteltavaa, sillä voiton veivät Ysit, tuloksella:

Ysit vs. Opet
3 - 0

Onnea voittajille! 

maanantai 25. toukokuuta 2015

Seiskojen retki Ateneumiin

Perjantaina seitsemäsluokkalaiset tekivät retken Ateneumin taidemuseoon. Siellä oli näytteillä arvostetun valokuvaajan, Ismo Höltön (s. 1940) valokuvia 1960-luvun suomalaisista maaseudulla ja kaupungissa. Kuvissa näkyi tuttuja Helsingin rakennuksia, pihoja ja katuja. 

Ismo Hölttö on taitava ihmisten kuvaaja. Seitsemäsluokkalaisten tehtävänä oli tutustua näyttelyyn sekä ottaa kännykkäkameroilla valokuvia Ismo Höltön tyyliin. Ateneumin näyttelyyn oli lavastettu nurkkaus valokuvausta varten. Toiminnallisessa tilassa oli myös piirustuskamera sekä tietoa valokuvan maailmasta.
Paperilennokki saa kyytiä - valokuva Ismo Höltön tyyliin.
Näyttelyn jälkeen käveltiin Senaatintorille ja syötiin retkieväät Helsingin tuomiokirkon aurinkoisilla portailla. Sen jälkeen olikin aika palata metrolla Kaisaniemestä Vuosaareen.

Teksti: Meri
Kuva: Joakim ja Joonas

So good - aamujamit Auringossa

Kolme big bandia ja kaksi kuoroa kevättunnelmissa.
Kouluviikko käynnistyi rytmikkäästi maanantaiaamun konsertissa 4.5. Auringon sydämessä. Kosertissa esiintyi kolme orkesteria: Vuosaaren Junior Big Band, Krunikan Star Big Band ja Krunikan Junior Big Band. Lisäksi konsertissa esiintyivät Aurinkolahden kuoro ja Vuosaaren ala-asteen kuoro.

Konsertin juonsi musiikinopettaja ja koulumme kuoron johtaja Titta Lampela. Aluksi Vuosaaren Junior Big Band, Vuosaaren ala-asteen kuoro  ja Aurinkolahden kuoro esittivät kappaleet Tähtikarttaletkis ja Tähtiä on enemmän. Kesälomatunnelmiin päästiin kappaleen Kesäloma meillä kohta on siivittämänä.

Vuosaaren Junior Big Band, Vuosaaren ala-asteen kuoro (4C), Aurinkolahden kuoro ja kapellimestarina Essi Lipponen.

KSBB eli Krunikan Star Big Bandin kapellimestarina toimi Stina Myllys, joka soitti myös itse saksofonia ja poikkihuilua. KSBB esitti kappaleet Wizard Wheezes, Pink Panther Remix ja In The Stone. Orkesterin svengaavan soiton aikana yleisö taputti rytmikkäästi mukana.

Stina Myllys johti Krunikan Star Big Bandia.

Krunikan Bib Bandit soittivat vielä yhdessä kappaleet I Feel Good, Paranoid Ironman, Niilon sovittama Happy Adventure Theme ja The Chicken. Kappaleessa I Feel Good kuultiin solisti Petruksen upeaa laulua. Myös soittosooloja kuultiin useita. Konsertin yleisö eli musiikin mukana ja kiitteli solisteja aplodein.

Konsertin päätteeksi kaikki orkesterit esittivät yhdessä kappaleet Angry Birds ja Soul Bossa Nova. Parhaimmillaan Auringon lavalla esiintyi konsertissa viitisenkymmentä soittajaa ja kolmisenkymmentä laulajaa yhtä aikaa.

Teksti: Meri
Kuvat: Joonas

Kasit loihtivat kakkuja

Kahdeksasluokkalaiset valmistivat täytekakkuja kotitalouden valinnaiskurssilla. 8A- ja 8B-luokkien oppilaat suunnittelivat juhlavat täytekakut itse. He etsivät internetistä sopivan kakkupohjan ohjeen, suunnittelivat täytteet ja koristelun ja lopulta valmistivat kakun. Ryhmien loihtimat täytekakut ovat nähtävissä tässä kuvakoosteessa. Harmi vain, että nämä herkut ovat kadonneet jo parempiin suihin!


















Teksti: Meri
Kuvat: Kotitalouden ryhmä 8A/8B

keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Venla voitti taitokisan finaalin


Taitokisan finaali käytiin vappuaattona Auringossa.Viidesluokkalainen Venla esitti kappaleen Missä muruseni on ja voitti finaalin vaikuttavalla laulullaan.

Teksti: Harry
Kuva: Sofia

Äitienpäivä lähestyy

Kesän kynnyksellä on jälleen aika juhlia elämämme sankarittaria, äitejä.

Saattaa olla, että moni nuori tuskailee lahjaongelman kanssa: Olisi niin ihanaa antaa lahjaksi jotain arvokasta ja hienoa, mutta kukkaro ei vain veny. Mutta se ei haittaa! Paras lahja on joskus kaikkein aidoin, ja aidoinhan lahja lähtee sydämestä. Kaunis ele, itsetehty kortti tai runo, itsetehty leivonnainen tai illallinen...vain mielikuvitus on rajana! Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen päivä on omalla tavallaan äitienpäivä ja pienillä arjen hemmotteluilla saa myös itselleen hyvän mielen!

Jos haluaisit ilahduttaa äitä omalla spesiaalikakulla, mutta et oikein koe keittiötä kodiksesi annamme tässä sinulle herkullisen reseptin aurinkokoulun tapaan, josta voi tuunata omanlaisen muodon ja koristella oman mielen mukaisesti. Koristeluehdotuksia löytyy netistäkin ja niitä voi kehitellä itse.

Seiskaluokkalaiset valmistivat äitienpäiväkakut Aurinkokoulun tapaan. Tässä on 7A:n taideteokset.








Kermakakun ohje:

Raaka-aineet:
KAKKUPOHJA
2 kananmunaa
3/4 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
KOSTUTTAMISEEN:
1 dl vaaleaa mehua
TÄYTE:
1 dl omenasosetta
2 dl marjoja tai hedelmäpaloja
1 dl kuohukermaa
KUORRUTTAMISEEN:
1 1/2 dl kuohukermaa
2-3 tl sokeria
1/2 tl vanilliinisokeria
KORISTEEKSI:
marjoja tai hedelmiä
3/4 dl rouhittua mantelia

Valmistus:
1. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka.
2. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää jauhot kevyesti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uuni keskitasola 13-15 min.
3. Kumoa kakku tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä. Leikkaa se leikkuuveitsellä kolmeksi  levyksi, päällimmäinen ohuimmaksi.
4. Leikkaa hedelmät pieniksi kuutioiksi tai soseuta osa niistä. Vatkaa täytteen kerma.
5. Aseta kakun alin kerros leivinpaperille ja kostuta se kevyesti. Levitä puolet omenasoseesta ja marjoista (hedelmistä) levylle ja niiden päälle puolet kermavaahdosta.
6. Nosta päälle toinen levy ja levitä sille lopputäyte ja päällimmäinen levy. Aseta kakun päälle leikkuulauta, jotta se tasoittuu ja tiivistyy.
7. Vatkaa kuorrutuksen kerma, mausta se ja levitä kakun pinnalle ja reunoille. Leikkaa aluspaperi kakun reunaa pikin pois.
8. Koristele kakku haluamallasi tavalla.

Teksti: Pihla ja Janika
Kuvat: Pihla ja Janika

FYKE:n tunneilla tapahtuu


Yläasteen fysiikan ja kemian tunneilla päästään kokeiden ja omien tekemisen kautta tutustumaan opiskeltavaan aiheeseen. Tunnilla tehdystä kokeesta kirjoitetaan raportti, johon kootaan yhteen työn vaiheet, havainnot ja päätelmät niiden tuloksista.

Viime viikkojen aikana koulumme kahdeksasluokkalaiset ovat työskennelleet fysiikan tunneilla liike- ja asemaenergian parissa. Aiheen tiimoilta tehtiin lisäksi mielenkiintoinen ja opettavainen työ. Teimme kaksi koetta liittyen samaan aiheeseen. Ensimmäisessä kokeessa tutkimme, kuinka jyrkkyys vaikuttaa liike-energian määrään. Asetimme tason tietyille korkeuksille ja päästimme vaunun siitä alas. Tason päähän oltiin asetettu puukappale, joka liikkui vaunun energian vaikutuksesta. Vaihtelimme tason korkeutta ja taulukoimme puukappaleen liikkuman matkan ja korkeuden.

Toisessa kokeessa taas asetimme tason kymmenen senttimetrin korkeuteen ja päästimme vaunun sitä myöden alas. Lisäsimme joka kerralla vaunuun punnuksia ja havainnoimme, kuinka vaunun paino vaikuttaa sen saamaan enegian määrään. Taulukoimme vaunun painon ja tason päässä olleen kappaleen liikkuman matkan Näsitä taulukoista ja haivainnoista tehtiin  sitten raportti, joka palautettiin opettajalle.

Tunneilla tehdyt kokeet tuovat opiskeluun monipuolisuutta ja edistävät oppimista tekemisen kautta!

Teksti: Pihla ja Jimi

Kuvat: Jimi




         
                                                                                                                                                                                         Vaunu vauhdissa